Impozit pe cifra de afaceri pentru multinaționalele din țară. Cât vor plăti și în ce condiții

de: Ana Anițoiu
24 08. 2023

Companiile multinaționale vor avea de plătit un impozit de 1% pe cifra de afaceri, în cazul în care impozitul pe profit de 16% se va dovedi a fi mai redus decât această sumă, conform anunțului făcut de președintele Comisiei Economice, senatorul PSD Daniel Zamfir.

Obiectivul acestei măsuri

Senatorul PSD a subliniat că acest pas reprezintă o măsură pentru ca profiturile generate de aceste corporații mari să rămână în țară.

În urma unor negocieri dificile, premierul Marcel Ciolacu a impus în cadrul Coaliției de guvernare aplicarea impozitului de 1% pe cifra de afaceri pentru companiile multinaționale care, prin diverse metode de evitare a taxelor, transferau practic întregul lor profit în paradisuri fiscale.

Dacă situația impozitului pe profit de 16% reprezintă o valoare mai mică decât 1% din cifra de afaceri, atunci această companie va trebui să plătească 1% din venitul său global. Senatorul PSD a făcut aceste declarații într-o postare pe platforma Facebook.

Liberalii, de acord cu această măsură

La începutul acestei luni, semnale pozitive au venit și din partea Partidului Național Liberal în privința acestei măsuri referitoare la companiile multinaționale din țară.

Președintele PNL, Nicolae Ciucă, a fost întrebat dacă se va implementa impozitul de 1% pe cifra de afaceri pentru companiile multinaționale sau dacă se va adopta impozitul pe transferurile de profit.

Ciucă a menționat că este corect ca toate companiile care obțin profit în România, indiferent de originea lor, să plătească taxe adecvate. Fostul premier liberal a subliniat atunci că acest tip de decizii se încadrează în domeniul Ministerului de Finanțe, care va lua o hotărâre în acest sens.

„Este tot o decizie care se va lua la Ministerul de Finanţe. Eu cred că este cât se poate de onest ca toţi cei care fac profit în România, că sunt companii multinaţionale sau companii româneşti să plătească taxe (…)

Ministerul de Finanţe trebuie sa găsească acele soluţii prin care să nu poată să fie evitate plăţile de taxe şi impozite”, a fost declarația lui Nicolae Ciucă.

La rândul lui, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat marți că este acord cu impozitarea multinaționalelor pe cifra de afaceri şi că, în calitate de ”om de stânga”, este de acord cu taxa pe lux.

Sorin Grindeanu a explicat că, în cazul în care România nu se va încadra în ţinta de deficit, va plăti o amendă de 0,5% din PIB, iar acest lucru ar afecta lucrările mari de infrastructură.